София предлага няколко опции за въвличането на децата в градското градинарство – това са споделените зеленчукови градини, които децата могат да посещават заедно със своето семейство, а също така зеленчуковите, билковите и цветните градини в училищата и детските градини.

За градското градинарсто в София може да научите повече от Горичка,  където подробно се говори за споделените зеленчукови градини в София, включително за подходящите терени за градско земеделие.

Информация за градините в училищата и детските градини от друга страна е много малко. Тези, които са отбелязани на картата, са споделени от родители чрез фейсбук групата „Майките на София“. Градинките са много различни, може да разгледате част от тях в публикацията по-долу.

Каква е ползата от въвличането на децата в градското земеделие?

  1. Отглеждаме чисти плодове и зеленчуци, които допълват нашата трапеза;
  2. Обучаваме децата за произхода на храната. Те наблюдават от първо лице как расте храната, какви процеси са задействани и как климатичните условия и други фактори влияят върху реколтата.
  3. Разказваме на децата за сезонността – в градината има работа през цялата година. А за да видим резултат са необходими постоянство, търпение и последователност.
  4. Градината е прекрасно място за социализация както и създаването на общности. Когато хора на различна възраст се грижат за своите градини, те споделят истории, съвети, създават обща основа за взаимодействие.
  5. Свръзваме се със заобикалящата ни среда. Градините демонстрират взаимозависимостта на растения и животни в природния свят – пчели опрашват цветове, за да могат те да дадат плод. Тези прости неща помагат на нас хората да придобием усещане за принадлежност към природата – нещо, което може да липсва в плътно населени места с малко зелени пространства.
  6. Създаване на среда за живот за дивата природа. Градското земеделие може да осигури храна и среда за живот за насекоми, птици и други животни – както за целогодишни обитатели, така и за мигриращи такива.
  7. Подобряване на градската среда. Градини, зелени пространства и дървета смегчават ефекта от „топлинния остров.“ Сгради, тротоари и пътища поглъщат и задържат топлина, което повишава температурите както през деня, така и през нощта. Зеленината от друга страна има охлаждащ ефект. Също така градините имат потенциала да подпомогнат подобряването на качеството на въздуха.

Източник: www.kidsgardening.org

Зеленчукови и билкови градини в училища и детски градини

104 ОУ „Захари Стоянов“

51 СУ „Елисавета Багряна“

„Зелената градинка“ на ЧСУ „Проф. Николай Райнов“

107 ОУ „Хан Крум“

ЧДГ „Britanica Park School“

ЧСУ „Izzi Science for Kids“

Ако знаете и други градинки, може да споделите чрез формуляра. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *